Arlene Tucker
Arlene Tucker on taiteilija, kouluttaja ja moninaisuusagentti, jonka työn keskiössä on leikillisten elementtien sisällyttäminen päivittäiseen elämään taiteen kautta. Arlenea inspiroivat käännöstutkimus, eläimet ja luonto. Hänen prosessikeskeinen taiteellinen työskentelynsä luo tiloja ja olosuhteita vaihdolle, dialogille ja muutokselle. Kaikki teosten osanottajat voivat yllättyä hänen töissään! Arlene on kiinnostunut luomaan projekteja, jotka saavat katsojan avautumaan ideoille ja osallistumaan; projektit kutsuvat katsojan olemaan osana kertomusta tai taiteen tekemisen prosessia. Katsojan osallistuminen puolestaan jatkaa tarinan kuljettamista eteenpäin. Arlenen projekteja ovat mm. Translation is Dialogue (2010) ja Ryijy: weaving wishes (2016) sekä muut projektit, jotka tuovat ihmisiä yhteen prosessikeskeisten työskentelytapojen avulla ja tekevät näin kaikki äänet kuuluviksi.
Arlene on luonut tiloja dialogille ja rakentanut siltoja yhteisöjen välille. Hänen tarkoituksenaan on jakaa näkökulmia ja tämän kautta luoda lisää ymmärrystä maailmaan. Hänen praktiikkaansa on toteutettu monissa eri muodoissa ja tilanteissa useissa erilaisissa yhteisöissä. Arlenen teokset voidaan viedä kaikkialle, esiintymislavojen lisäksi esimerkiksi luokkahuoneisiin, ja niihin voi osallistua kaikenikäisiä. Arlenen työ ehdottaa, että kaikki on jatkuvasti “kääntämisen” tilassa. Miten me voimme kommunikoida selvästi sen, mitä haluamme sanoa? Mitä haluaisimme jakaa? Kenen kanssa? Kuinka voimme olla parempia kuuntelijoita? Miten voimme tietää, että toinen ymmärtää minut kuten olen halunnut, ja että minä ymmärrän toisia? Arlenen työssä performanssi on keräämisen ja ymmärtämisen prosessi, jota seuraa keskustelu esille nostetuista asioista ja toistemme kuunteleminen.
Kirjoittaminen ja maalaaminen ovat Arlenen tapoja keskittyä, rauhoittua ja kommunikoida. Hän työskentelee myös videon, performanssin, äänen, installaation ja yhteistyöllisten metodien parissa. Tällä hetkellä hänen pääprojektejaan ovat Dear You, Free Translation, ja Hair Tree. Hän pyrkii lähestymään taidettaan leikin, kriittisyyden ja pohdiskelevuuden kautta. Arlenen taiteellisen praktiikan keskiössä on itsetietoisuuden lisääminen, kunnioitus ja yhteiskunnallinen muutos.
Lisätietoja Arlenen nettisivuilta
Kuvat:
“Hair Tree” osana Mechanics of Conformity näyttelyä Third Spacessa, Helsinki, 2017 (sliderissa)
“Arlene in her studio” Georgie Goater, 2020 (aloituskuva)
“Salaista – piilotetun käännöstyöstä”, Emma Fält & Arlene Tucker Sotku Teatterissa, Kuopio, 2016 (galleriassa, ensimmäinen kuva vasemmalla)
“Making, processing and unraveling” Solmu Sarja, TUO TUO Kulttuuri Tila & Residenssi, Arlene Tucker, 2020 (galleriassa, toinen kuva vasemmalta)